Hoofdkantoor

Charles Petitweg 8, Breda

E-mail

info@everbake.nl

Bellen

+31(0)88-7300000

Over: Bakkerij van Vessem

Omschrijving: Installatie nieuwe HEUFT thermische olieovens en elektrische ketel om de ovens elektrisch te verwarmen.

Bron: NBT Magazine

40% lager energieverbruik ten opzichte van gangbare ovens met dezelfde capaciteit

Het is niet iets dat Bakkerij van Vessem met regelmaat aan de grote klok hangt, maar duurzaamheid is bij de bakkerij uit Haarlem een soort van tweede natuur. Zo werd het bedrijf van directeur Jos Huybregts uitgeroepen tot ‘duurzaamste bedrijf van nederland’. Een jaar eerder ontving hij al de prijs voor ‘groenste bedrijf van Haarlem’. En daar blijft het niet bij. Bakkerij van Vessem wil volledig co2-neutraal bakken. Daarom gaat hij met zijn ovens grotendeels van het gas af. “Het vergt een flinke investering, maar door de samenwerking met de EverBake Group en HEUFT kunnen we straks de ovens volledig elektrisch gaan verwarmen”, vertelt Huybregts.


40% lager energieverbruik


Huybregts koos bewust voor de thermische olieovens van HEUFT, mede vanwege het circa 40% lagere energieverbruik, in combinatie met warmteterugwinning, ten opzichte van gangbare ovens met dezelfde capaciteit. “HEUFT is de Rolls-Royce onder de ovens. Het vergt wel een hogere investering en je hebt ze niet zomaar. Maar als ze eenmaal staan, dan staat er ook écht iets”, vervolgt Huybregts, die zich ervan bewust is dat de keuze die is gemaakt niet automatisch tot meer klanten zal leiden. “Uiteindelijk maak je op deze manier een onderscheidend product. Je creëert een stukje meerwaarde, maar klanten willen vooral gewoon een goed en lekker stuk brood of gebak. Desalniettemin vind ik het belangrijk om als bedrijf rekening te houden met toekomstige generaties. Als ik ooit terugkijk op mijn leven, wil ik dit met een glimlach doen”, zegt hij met een knipoog.

 

Tandem gas-elektrisch

“Maar het is niet de goedkoopste oplossing”, erkent hij. “Doordat wij van het gas af willen, zijn we feitelijk de pioniers voor de sector. Ook HEUFT heeft moeten schakelen om de oplossing te ontwikkelen die wij zochten. Elektrisch bakken met een thermische olieoven is voor Nederland sowieso nog bijzonder. In Scandinavië is elektrisch bakken echter heel normaal, dus ik wist dat Heuft de expertise sowieso al in huis had. Uiteindelijk zijn we uitgekomen bij een tandem gas-elektrisch, waarbij we standaard elektrisch bakken, maar er bij ondercapaciteit bijgestookt wordt met gas”, verduidelijkt Huybregts.

 

Bij Bakker Van Vessem staan vijf Vulkan Thermo Roll®-ovens van HEUFT opgesteld in de bakkerij. In deze ovens bereikt Van Vessem een constante en superieure kwaliteit voor het gehele assortiment producten. Om deegproducten direct op stenen vloeren te bakken zijn er ook twee zogenaamde stenenwagens geleverd die in de ovens kunnen worden gereden. “Na ongeveer twintig minuten zijn deze vloeren op temperatuur en worden ze met een laad-/ontlaadwagen geladen en ontladen. De te bakken deegstukken liggen op peelboard-wagens en worden door de laad/ontlaadwagen hieraf geknabbeld. Een fantastische multifunctionele toepassing van deze ovens”, aldus Huybregts. De Vulkan Thermo Roll® is dus een complete modulaire eenheid, bestaande uit een bakkamer vanaf zeven tot wel veertien etages. De ovens beschikken oven twee stoomgeneratoren met een forse capaciteit per oven welke direct worden verwarmd door het primaire oliecircuit.  Dat betekent dus geen warmteonttrekking uit de oven. Met de in de bakprogramma’s vrij te programmeren turboventilator kan een stukje convectie worden toegevoegd voor bijvoorbeeld extra korstvorming. Tezamen met de levering van de Heuft ovens heeft de EverBake Group fors bijgedragen aan de inrichting van de bakkerij van Bakker Van Vessem. Zo zijn onder andere alle ovenwagens, platen en koppels geleverd conform de wens van Huybregts en uiteraard perfect afgestemd op het ontwerp van de HEUFT ovens. Zo is een optimale productkwaliteit gegarandeerd.