Hoofdkantoor

Charles Petitweg 8, Breda

E-mail

info@everbake.nl

Bellen

+31(0)88-7300000

Over: Broodkoppels voor automatisch productieproces

Omschrijving: EverBake broodkoppels afgestemd op automatisch productieproces

Bron: NBT magazine

EverBake broodkoppels afgestemd op automatisch productieproces

EverBake heeft voor een industriële bakkerij keten in Nederland een grote partij bakeware ontwikkeld. De geautomatiseerde productielijnen van de industrie vragen om een andere aanpak dan voor de ambachtelijke bakker. Aan de tekentafel zijn er veel factoren waar rekening mee gehouden dient te worden. De redactie van NBT sprak met Peter en Nick Eversdijk, van EverBake, om te horen hoe dit in zijn werk gaat.

EverBake produceert al meer dan 30 jaar bakeware voor bakkerijen over heel de wereld. Daarnaast is EverBake producent van ZELA spraymachines, RVS oplossingen, coatings en dealer van HEUFT ovens en Icecool in Nederland voor zowel de ambachtelijke als industriële bakkerij. Peter: “Toen ik in 1992 begonnen ben met de productie van bakeware was er meer handwerk in de industriële bakkerijsector. De industriële sector heeft al vele jaren te maken met een krappe arbeidsmarkt. Aan de andere kant is er een stijgende vraag naar brood en banket in de supermarkt en grotere ambachtelijke bakkerijen. Met name door een daling van de warme bakker om de hoek. Daarboven op zien we de energietransitie die in veel gebieden in Nederland op slot zit en stijgende kosten. Productieprocessen worden mede hierdoor continu gemonitord en geoptimaliseerd. De technologische vooruitgang bij de industriële bakkerij is enorm vooruitgegaan waardoor het productieproces versneld kan worden.”

Ontwerp broodkoppel is precisie werk
Nick gaat verder: “Doordat EverBake vanaf het begin een trouwe partner is voor de industrie hebben we iedere technologische vooruitgang van dichtbij meegemaakt. Daardoor beschikken we over de benodigde technische kennis die vereist is. Bij iedere ontwikkeling in het productieproces ontwikkelt onze bakeware mee. Want vaak wordt eerst de productielijn gebouwd, en pas daarna wordt er nagedacht over de koppels of bakplaten die het product zullen vervoeren. Dit was ook het geval bij de bakeware die we voor deze industriële bakkerijketen hebben ontwikkeld. Sommige lijnen werden aangepast, dus onze koppels moesten hierop aangepast worden. Elke bakkerij is nét iets anders, dus er is niet te spreken van een ‘standaard’ broodkoppel. De koppels moeten probleemloos door de automatische productielijn gaan. Daarom zijn we met de engineers van deze klant aan tafel gegaan om te bespreken waar het ontwerp van de broodkoppel aan moet voldoen. Het ontwerp en de uiteindelijk geproduceerde broodkoppel is precisie werk. Met het ontwerp van de broodkoppels is dus rekening gehouden met de volledig automatische lijn van deze industriële bakkerij.”

Nick: “EverBake produceerde eerder al de bakplaten voor deze bakkerij in één van automatische productielijnen. Daarna kwam het verzoek om broodkoppels te produceren, in deelsets. Toen ze plannen maakte om een hele lijn onder revisie te nemen, was dit het perfecte moment om nieuwe koppels aan te schaffen. Wij kennen de lijn goed omdat we voorheen al enkele projecten samen hebben gerealiseerd. Vanwege het vertrouwen van deze bakkerij in de kwaliteit van onze producten, hebben we een complete sets geproduceerd.”

Tijdens de ontwerpfase hebben we eerst gekeken naar de verschillende handelingen die de broodkoppel zal ondergaan tijdens het productieproces. Voor het ontwerp zijn er namelijk een aantal punten waar we rekening mee moesten houden. Zoals haakse overnames, zij- en voorstoppers, industriële wassers, of een belading- en ontladingssysteem. Daar hebben we het ontwerp weer op afgestemd door onder meer verschillende beugels, nokken en verstevigingen. Het ontwerp is erop gericht dat onze broodkoppels zo lang mogelijk mee gaan en het product probleemloos door de automatische productielijn vervoerd wordt.”

Extra controlepunt met proefkoppels
Na de ontwerpfase is de tijd aangebroken om over te gaan op productie. Nick: “We bouwen in deze fase nog een extra controlepunt in door middel van proefkoppels. Deze kleinere batch heeft een paar weken meegedraaid in het automatische productieproces bij de bakkerij. Dit monitoren we samen met de klant om te kijken of er nog iets aangepast moet worden in het definitieve ontwerp. Als alles in orde is, gaan we over op volledige productie. Deze werkwijze heeft zeker zijn voordelen, vooral bij grote projecten zoals deze, want we willen natuurlijk niet dat er iets misgaat. We staan altijd klaar voor onze klanten om problemen op te lossen, maar voorkomen is uiteraard beter dan genezen.”

Nauw contact
De kracht van EverBake zit in de relatie die ze hebben met klanten, acht Nick. “We houden voortdurend contact, vóór, na en gedurende het project. Als we toevallig in de buurt zijn, komen we langs om te vragen of er nieuwe ontwikkelingen zijn in de bakkerij. Zo blijven we op de hoogte van wat er speelt en hebben we snel door wat we voor een bakker kunnen betekenen.”

Verdere automatisering
Het blijft niet bij bakeware. EverBake zet zich op meerdere gebieden in voor de automatisering van bakkerijprocessen. “Wij zitten ook in de machinebouw. Onder de naam Zela Technical Solutions verzorgen wij standaard en op-maat-gemaakte invet- en decoratietoepassingen voor bakkerijen. We hebben bijvoorbeeld de ZELA 2100, een machine die boven elke transportband in de industrie geplaatst kan worden en elke productdrager invet voor de perfecte lossing van broden. We hebben ook een variant van dit systeem, dat broden decoreert met glansmiddel. Tevens hebben we een Tijgerpapmixer genaamd de ZELA 3000 die op elke doseerunit aan te sluiten is. We werken met bijna elke leverancier samen. We kunnen elke kant op die de klant wenst.” Daarnaast is EverBake aanwezig op het gebied van ovenautomatisering, samen met partner HEUFT. “Wij zijn de dealer van HEUFT en Icecool in Nederland. HEUFT is groot in ambachtelijke- maar ook in bandovens, allemaal met het oog op het automatiseren van het bakken van het brood.” Nick sluit af: “Ook de (groot)ambachtelijke bakker hebben we veel te bieden. Hierbij kijken we altijd met de klant samen wat de gewenste balans is tussen het pure ambacht en automatisering.”

Offerte of vraag?
Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Vul het offerte formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.