Hoofdkantoor

Charles Petitweg 8, Breda

E-mail

info@everbake.nl

Bellen

+31(0)88-7300000

Over: Bakkerijen in binnen- en buitenland

Omschrijving: Simon Tabruyn over hybride ketel voor verschillende energievormen

Bron: NBT magazine

HEUFT heeft hybride oplossing om energiebesparing te realiseren

HEUFT staat al sinds jaar en dag bekend om de hoogwaardige en duurzame oplossingen op ovengebied. HEUFT is de oudste ovenproducent van Duitsland – en zelfs Europa – met een enorme schat aan ervaring in het ontwikkelen en bouwen van zeer diverse bakkerijovens. Toch heeft het bedrijf in 2008 ervoor gekozen om zich te focussen op de productie van thermische olieovens en mag zich op dat gebied dus inmiddels een echte specialist noemen. Daarbij is HEUFT tevens een voorloper op het gebied van energiebesparing en het reduceren van co2 uitstoot en heeft het met een recent geïntroduceerde innovatie een oplossing voor bakkers die zowel elektrisch als gas willen gebruiken voor het verwarmen van hun ovens. NBT spreekt met Simon Tabruyn – sales director export bij HEUFT.

Kun je ons vluchtig meenemen in de historie van HEUFT?

“HEUFT is een familiebedrijf opgericht in 1700 en inmiddels is de achtste generatie aan het roer gekomen met Thomas HEUFT aan het hoofd. Wij zijn de oudste ovenbouwer van Europa en er zijn 300 medewerkers in dienst. Alweer 55 jaar geleden bouwden wij als eerste een oven die verwarmd werd met thermische olie. Wij hebben in onze geschiedenis alle ovensystemen gebouwd die er bestaan op de markt, van warme lucht-, ringbuis- tot elektrische ovens, maar in 2008 hebben we besloten uitsluitend ovens te bouwen die met thermische olie worden verwarmd. Voor ons was duidelijk dat dit de beste oplossing is voor bakkers. Het geeft ons daarnaast grote toekomst mogelijkheden, met het oog op de stijgende energieprijzen, maar het is ook gewoon zo dat je met thermische olie ovens een geweldige, zo niet de beste, bakkwaliteit realiseert. Deze ovens beantwoorden verder perfect aan alle eisen die gesteld worden op het gebied van reductie van CO2-uitstoot en energiebesparing. Thermische olie is een systeem dat wij blijven doorontwikkelen door gebruik te maken van onze ervaring en expertise.”

Hoe werkt een thermische oven?

“Bakken met thermische olie is eigenlijk op een heel eenvoudig principe gebaseerd. Het functioneert net als een centrale verwarming. De verwarmingscentrale is onze ketelinstallatie. Deze ketelinstallatie wordt met stookolie, gas, stroom of biomassa gestookt en verwarmt de niet-giftige, geheel synthetische warmtegeleidende vloeistof, de thermische olie. Via een buizensysteem met voor- en terugloop stroomt de thermische olie naar de stralingsradiatoren van de oven. De hete thermische olie circuleert dankzij sterke pompen zonder druk en zeer snel door het open systeem. Er is één centrale ketel die een of meerdere ovens kan opwarmen.

Sinds 1963 bouwt HEUFT al thermische olie verwarmde ovens voor de bakkerij. In die tijd waren jullie al een voorloper op dit gebied. Tegenwoordig behoren deze bakkerij-ovens tot de meest succesvolle ovensystemen, maar tijden zijn veranderd. We hoeven het niet te hebben over de gestegen energieprijzen en duurzaamheid, maar ook op die gebieden zet HEUFT grote stappen. Kun je dat toelichten? “Ons grote voordeel is dat wij een ketel ontworpen hebben in eigen beheer waarmee we energie-efficiëntie kunnen verhogen. Deze ketel heeft ook in Duitsland de TÜV keuring ondergaan – wat een zeer hoog aangeschreven instantie is op het gebied van betrouwbaarheid – en daarmee werd bevestigd dat we met onze systemen voor 87% efficient zijn. Als we dat combineren met een warmteterugwinningssysteem is dat zelfs 99%. Dat is natuurlijk zeer hoog en heeft alles te maken met de bouwwijze, isolatie, snelheid waarmee de olie door het systeem stroomt en ga zo maar door. Door onze expertise over de thermische oliesystemen kunnen we steeds verder optimaliseren. En een groot voordeel is dat de warmte snel wordt overgedragen en er geen energie verloren gaat.”

Kun je dat nader verklaren?

“Thermische olie is de beste warmtedrager die er bestaat in de markt. De andere ovensystemen die verwarmd worden met warme lucht hebben gewoon meer energie nodig om de juiste temperatuur te krijgen in je oven. Thermische olie transporteert 2700 keer meer energie dan lucht. Dat geeft het verschil al aan waarom er zo’n hoge efficiëntie is en er besparing optreedt. Er is simpelweg minder vermogen nodig om een oven op te warmen dan een oven die met luchtcirculatie wordt verwarmd. Dat kan gemiddeld 40% minder brander capaciteit vergen.”

Jullie hebben recent een nieuwe innovatie geïntroduceerd: een hybride ketel. Wat moeten we ons daarbij voorstellen?

“Omdat energie een steeds waardevollere hulpbron is, bieden we duurzame oplossingen voor onze klanten. De trend is duidelijk: het pad leidt weg van fossiele brandstoffen en meer naar regeneratieve hulpbronnen zoals waterstof, biogas of bio-elektriciteit, waar wind- en zonne-energie een voorbeeld van zijn. Wij hebben een groot voordeel: onze ovens worden verwarmd middels een aparte ketel. Deze kan uitgevoerd worden met een gasbrander, maar de ketel kan ook snel omgezet worden naar een elektrisch gestookte variant die de thermische olie opwarmt. De vraag naar een dergelijke oplossing is al heel groot. Een innovatie van HEUFT waarvoor patent is aangevraagd, is dus de hybride thermische olieverwarmer, die thermische olie duurzaam verwarmt en kan helpen onafhankelijk te worden in energiebeheer. Het combineert twee technologieën: een elektrische en een gestookte ketel. Bovendien kan de elektrische kachel elektriciteit uit regeneratieve bronnen gebruiken, om duurzaam te opereren. De gestookte variant kan op zijn beurt aardgas of stookolie als energiebron gebruiken. Mogelijke alternatieven zijn in dit geval het verbranden van vloeibaar gas, biogas, houtpallets of waterstof. Hij kan in ieder geval zelf het volledige benodigde verwarmingsvermogen leveren. Voor bakkers die veel elektriciteit opwekken door zonnepanelen betekent dat het rendabel is om overdag voor de elektrische ketel te kiezen en ’s nachts over te schakelen op gas. Alle bakkerijen die al werken met een gasgestookte HEUFT warmtewisselaar hebben de mogelijkheid om het gas ad hoc te vervangen door vloeibaar gas of stookolie. De omschakeling kan snel worden gemaakt, zonder dat een nieuwe warmtewisselaar nodig is. Bij het overschakelen van gas naar stookolie hoeft alleen de brander te worden vervangen. Zo kunnen we bakkers nog verder helpen in het besparen van energie en hopelijk ook een oplossing bieden voor verdere verduurzaming.”